Meditatie

Meditatie helpt je de last uit jouw verleden los te laten zodat je adequaat en krachtig je leven vorm kunt geven.

Er bestaan veel vormen van meditatie echter, alle vormen hebben uiteindelijk eenzelfde moeder: de vipassana. Dit is een ademmeditatie waarbij je je richt op je ademhaling zelf. Iedere keer dat je inademt, kies je voor leven; iedere keer dat je de adem weer loslaat, kies je voor loslaten. Naast het feit, dat je door bewust ademen je fysieke lichaam voedt en reiningt, gebeurt er volgens de principes van de vipassana nog meer: je ademt prana of chi in oftewel, levensenergie. Deze energie heeft fysiek een krachtige werking: het is de kracht die je leven vorm geeft, je inspireert, je geest wakker maakt en je ziel aanspoort.

Vanuit de vipassana zijn vele meditaties voortgekomen. Degenen die ik beoefen en ondersteun zijn:

de dynamische meditaties Deze meditaties kenmerken zich door het opwekken van de levensenergie door diep in te ademen. Zie het als een beek die met kracht (je eigen kracht) helemaal schoongespoten wordt. Op het moment dat je stil wordt, voel je de energie nog door je heen stromen; is er geen plaats voor gedachten, alleen maar zijn….

De kijkmeditatie
Een meditatie die beschreven is door oa. Pema Chödrön; een Tibetaanse monnik. Je kijkt naar een willekeurig punt en laat als het ware daar je aandacht rusten. Juist omdat je niet focust op het punt waar jij je blik te rusten gelegd hebt, kan je je blik breed maken, door je gewaar te worden van alles wat door je ogen moeiteloos naar binnen stroomt. Je hoeft hier niets mee, alleen je gewaar te zijn. Dit brengt een ontspanning in je ogen en in heel je wezen te weeg. Je begeeft je naar de bron, waar alles in ontstaat en weer vergaat.

Luistermeditatie
Ook hier hoef je geen moeite voor te doen: je sluit – als je kunt – je ogen en richt je op dat wat je oren binnenstroomt. Alle geluiden wordt je je gewaar. Ook hier hoef je niets mee, alleen maar gewaar te zijn zonder focus.

De loop meditatie
Je lichaam weet als geen ander wat innemen en loslaten is. Je longen doen het, je hart doet het, je darmen…
Alleen ons bewustzijn, ons gevoel van individu/ identiteit zijn, heeft hier moeite mee. Door het beoefenen van de loopmeditatie wordt je je bewust dat je pas een stap kunt nemen , als je je voet los maakt van de grond en dat iedere sta[ een stap in het ongewisse is.
Vol vertrouwen je loslaten in ‘zijn’.

Ademmeditaties van Jeru Kabal
Deze geleide ademmeditaties. zijn gebaseerd op de principes van Vipassana, een 3000 jaar oude meditatietechniek. Door een diepe, volle ademhaling en door inspirerende muziek wordt het meditatieproces ondersteund en versterkt.
Je geeft jezelf als het ware een energiedouche en zuivert lichaam, geest en ziel.
De Sunrise of the Soul versnelt je persoonlijke groei. Oud zeer, oude woede, angsten en verdriet zitten in je lichaam opgesloten. De meditatie nodigt je uit om die los te maken, waardoor ze via de adem hun weg naar buiten kunnen vinden en de directe levensenergie weer tot je beschikking komt.
Je ontwaakt uit de hypnose van je oude pijn en je ogen openen zich naar het wonder dat zich hier op dit moment in je en om je afspeelt.
(tsuki.org)

Miijn voorkeur gaat er naar uit, de meditatievormen af te wisselen, zodat je hier je eigen weg in kunt vinden; je wakker geschudt wordt en het licht in al zijn helderheid onvervormd door kunt geven.